Археологічна осінь. Нові дослідження храму Cв. Пантелеймона

Впродовж вересня 2019 р. відбуваються археологічні дослідження поруч храму Cв. Пантелеймона (с. Шевченкове Галицького району).

Їх проводить відомий археолог та дослідник архітектури княжої доби п. Юрій Лукомський (доцент Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка»). Попередні дослідження проводилися ним тут 30 років тому.

Завдяки тому, що на території храму ведуться роботи з водовідведення, археологи мають змогу дослідити будівлю та прилеглу територію з зовнішніх сторін. Всі дослідження ведуться належними методами і з фіксацією всієї роботи. За словами Ю.Лукомського, «…до археології княжого періоду треба звертатися на «Ви» – досить подивитися на віднайдені фундаменти споруд, оцінити їх мистецьку вартість. Це – середньовіччя. Тут працюєш з великим захопленням. В інших періодах вже цілком інша специфіка…»

На даний час вдалося провести часткове дослідження з північної, східної та південної сторін храму; не менш важливими стануть роботи з західної сторони, де розміщений головний портал. Кожен день роботи приносить знахідки і, бузсумнівно, нові знання. Дослідник археології та архітектури храму планує ознайомити наукове товариство з результатами досліджень на науковій конференції, присвяченій 25-ій річниці з часу створення Національного заповідника «Давній Галич» (жовтень 2019 р.), а також подати відповідний матеріал до збірника наукових праць.

Вже тепер можна стверджувати, що буде оприлюднено дуже цікаву інформацію. В загальному, можна тільки повідомити, що за результатами розкопок виявилося, що фундамент діючого храму Св. Пантелеймона стоїть на основі нижчого фундаменту, який є ширшим від фундаменту, який відвідувачі можуть повсякденно бачити; також є певні відмінності в їх плануванні (що, на думку Ю.Лукомського, дає підстави припускати те, що первинно будівничі могли мати дещо інше уявлення відносно основних розмірів споруди). Окрім цього, виявлені невідомі досі поховання.

Цінними для поповнення фондових збірок Національного заповідника «Давній Галич» стануть матеріали розкопок, які, можливо, з часом будуть представлені в музейній експозиції. Серед них: громовід, який був встановлений на храмі у 20-их рр. ХХ ст. під час реставраційних робіт, та чавунний хрест, який було знайдено під землею поруч центральної абсиди. Датування останнього – друга третина ХІХ ст.

Попередньо археологи планують проводити дослідження до свята Покрови (14 жовтня) і сподіваються, що погодні умови їм у цьому сприятимуть.

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України

Галерея зображень

back to top