У новий рік – з новими книгами

Минає нелегкий 2020 рік і кожен підбиває підсумки своєї роботи, аналізує здобутки і втрати, робить висновки. Спробуємо й ми це зробити. Цьогоріч вдалося підготувати до друку кілька видань. Восени побачило світ наукове видання – збірник матеріалів наукової конференції «Авраамічні релігії в Україні в процесі стабілізації міжконфесійних і міжнаціональних відносин», присвяченої 155-ій річниці від дня народження Митрополита Андрея Шептицького, 30-ій річниці відновлення діяльності Української Греко-Католицької церкви та 30-ій річниці створення Галицького деканату Української Греко-Католицької церкви. Збірник вміщує доповіді науковців з Галича, Івано-Франківська, Львова, Києва, Одеси, Чернівців тощо (436 с. + кольорова вставка). Науковий редактор видання – заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи, к.і.н. Семен Побуцький, відповідальні за випуск збірника – генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин та заступник генерального директора з питань розвитку та охорони пам'яток Володимир Дідух. Підготували матеріали до друку працівники інформаційно-видавничого сектору Національного заповідника «Давній Галич» Оксана Медвідь (електронний набір окремих статей наукових співробітників, Любов Бойко (редагування тексту), Тарас Тріщ (верстка книги, технічне опрацюванн карт, схем, рисунків, фотографій). Зазначимо, що збірник матеріалів конференції побачив світ за сприяння Івано-Франківської обласної ради та Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського о. Володимира Війтишина.

Готова до друку ще одна цікава книга – науково-популярне видання  «Король Данило» Марії Костик, завідувачки науково-дослідного відділу Національного заповідника «Давній Галич». Сподіваємось, що в новому році книга вийде друком і читачі матимуть змогу дізнатись багато цікавого з дослідження науковиці.

2020-ий рік виявився щедрим для співробітника Національного заповідника «Давній Галич» Івана Драбчука. Не так давно побачило світ краєзнавче дослідження «Відомі уродженці Галича», де зібрані факти про видатних людей минулого і сучасності, котрі народились у стольному місті. Й ось наприкінці року вийшли друком ще дві книги автора – «Духовні святині Сільця» та збірка поезій «Там, де тече Рутка».

Ці два видання історика-краєзнавця Івана Драбчука поєднує любов до рідної землі, зокрема до своєї малої батьківщини – Сільця Тисменицького району (тепер – Ямницька ОТГ). Власне, перша книга про духовні святині рідного села видана коштом Ямницької об’єднаної територіальної громади. У ній автор розповідає про «видимі Божі знаки» – церкви, каплиці, хрести. Адже саме вони засвідчують, що люди в селі чи в місті пам’ятають про Божу присутність у своєму житті, облаштовують місця особливої благодаті, шанують перекази предків про незвичайні місця, до яких з давніх-давен приходили люди, щоб помолитись, попросити Господа про допомогу чи подякувати Йому за зіслані ласки.

У книзі є розповідь про стару церкву Сільця, про будівництво нового храму Різдва Христового, його посвячення, висвячення чотирьох молодих священників. А ще земляки Івана Драбчука власними силами спорудили в селі кілька каплиць і поставили ряд пам’ятних хрестів.

Краєзнавче видання ілюстроване кольоровими фотографіями автора, що неабияк пожвавлюють розповідь.

Моя земля – окраса України,

Задивлена в ясну далечину,

Хоч в світі різні землі є й країни,

А я люблю свою Галичину.

А це рядки з іншої книжки – збірки поезій «Там, де тече Рутка». У ній читач знайде щире захоплення красою рідного краю, заглиблення в його історичну минувшину, глибокі людські почуття, що вирізняють людину з-поміж натовпу.

Про поезію не треба багато говорити, її треба читати.

Поможи нам, Боже, вислухай благання,

Мати Божа з неба, нас охороняй.

Чи надходить вечір, чи ясне світання –

Рідний край від зла оберігай.

Любов Бойко.

Галерея зображень

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13658

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652