Галич між Україною та Ватиканом

26 травня у місті Галичі відбулася Міжнародна наукова конференція «Україна-Ватикан: державно-церковні відносини в контексті досвіду об’єднаної Європи».

Її організаторами стали Національний заповідник «Давній Галич» та кафедра релігієзнавства і теології філософського факультету Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

У роботі конференції взяли участь відомі науковці та дослідники із Києва, Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Рівного, Полтави, Дніпропетровська, Луганська. Серед них доктори філософських наук Григорій Хоружий, Петро Яроцький, доктори богослов’я Софрон Мудрий, Святослав Кияк, доктори історичних наук Елла Бистрицька, Олег Жерноклеєв, доктор канонічного та державного права Ігор Галей. Активну участь у конференції брали співробітники Національного заповідника «Давній Галич» на чолі з генеральним директором Олександром Береговським, для яких конференція стала доброю практичною школою набуття досвіду в дослідницькій праці.

Теми виступів науковців стосувалися багатьох теоретичних і практичних питань державно-церковних взаємин в Україні, проблем відносин між греко-католицькою церквою та Ватиканом. Значна частина доповідей була присвячена історичному релігієзнавству, стосункам між церквами католицького та православного світу.

До початку роботи наукового зібрання працівниками інформаційно-видавничого відділу заповідника підготовлені Матеріали конференції, які надруковані на 450(!) сторінках у Галицькій друкарні.

В резолюції Міжнародної конференції науковцям України пропонується продовжити роботу з подолання поширених стереотипів стосовно місця Ватикану в українському суспільстві та утвердженні історичної правди про відносини двох держав, світській владі та вищому духовенству усіх конфесій України на основі вивчення європейських моделей державно-церковних відносин вибудувати прийнятну для українських реалій модель цих стосунків.

Визначено і два цікавих моменти для майбутньої перспективи діяльності Національного заповідника «Давній Галич». Зокрема порушено питання про фінансування Міністерством культури України консервації та музеєфікації пам’яток церковно-археологічної спадщини , що знаходяться на території заповідника та створення музею-садиби Рудольфа Моха - священика, громадсько-політичного діяча, послідовника «Руської трійці» у с. Курипові Галицького району. Також порушується клопотання про реставрацію Галицького Євангелія або отримання цифрової фотокопії для його факсимільного перевидання.

 

Іван Драбчук

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13658

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652