Корона і коронація Данила Романовича

Під такою назвою 10 жовтня 2018 року в читальному залі Галицької районної бібліотеки відбувся історичний екскурс. Серед присутніх були учні 10-Б класу Галицького ліцею імені Ярослава Осмомисла, бібліотечні працівники, науковці Національного заповідника «Давній Галич».

Бібліотекар краєзнавчого відділу Б. Кривоніс у своєму виступі наголосила, що цьогоріч виповнюється 765 років з часу коронування галицько-волинського князя Данила Романовича Папою Римським Інокентієм ІV. Ця подія стала важливою віхою в історії нашої держави і вона широко висвітлена як у науковій, так і в художній літературі.

Завідувач науково-дослідного відділу Національного заповідника «Давній Галич» М. Костик розповіла про політичну обстановку в Європі та Азії на початку і в середині ХІІІ століття, про утворення великої монгольської імперії, яка завоювала країни Азії, Близького Сходу, спустошила Русь і європейські країни. В цей час дуже важливо було об’єднатися володарям європейських держав для боротьби з монголами. Папа Інокентій ІV посилав булли монархам із закликами до боротьби. Між галицько-волинським князем Данилом й Папою Римським зав’язалися стосунки – вони листувалися. Інокентій ІV пропонував Данилові заступництво Престолу Св. Петра і королівську корону. Спочатку Данило відмовився від корони, бо не бачив реальної допомоги з Заходу в боротьбі з татарською ордою. Але в результаті переговорів у грудні 1253 року під час походу на ятвягів Данило приймає корону від послів Римського Папи Інокентія ІV у місті Дорогичині (нині місто Дрогічин у Польщі).

Співробітник інформаційно-видавничого відділу Заповідника, історик-краєзнавець І. Драбчук наголосив, що акт коронації і титул короля були важливими в житті Данила. Серед галицьких володарів такий титул мав угорський правитель Коломан, а також внук Данила Романовича Юрій Львович. Науковець ознайомив присутніх з долею корони Данила Романовича і про те, що вона може знаходитися і в Польщі, і в Римі. Дуже важливо для Української держави віднайти свою реліквію.

Учні переглянули виставку наукової і художньої літератури з історії Галича, зокрема про короля Данила Романовича.

Марія Костик.

Галерея зображень

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652