Новітній вандалізм в Галичі

У травні 2017 р. за ініціативою сл. п. Ярослава Поташника (тогочасного завідувача науково-освітнього відділу НЗ «Давній Галич») на історичних спорудах містах міста, які витримали кілька епох, різного роду перебудови та знищення, було встановлено оригінальні, виконані в сучасних матеріалах, двомовні (українською та англійською) інформаційні таблиці.

Зокрема, ними було прикрашено будівлі колишнього повітового суду, магістрату, ремісничої школи та інших. Даний захід був частиною програми Національного заповідника "Давній Галич", присвяченої ювілею надання місту магдебурзького права та 1120-літтю від першої згадки про Галич в угорських хроніках.

Ці споруди були знищені або перебудовані в період УРСР (для будівництва 9-поверхового житлового будинку в Галичі було знищено кенасу караїмів; римо-католицький костел перебудовано в Народний дім і т.д.) – проте тогочасні вандали бодай мотивували це суспільними потребами, «для добра трудящих».

Цими днями в Галичі було значно пошкоджено інформаційну таблицю на сучасному Народному домі (перебудова 60-их років ХХ ст. з римо-католицького костелу). Новітнім вандалам мотивація не потрібна, йдеться про типове злісне хуліганство…

Шкода, що зусилля науковців, спрямовані на популяризацію нашого минулого, не отримують підтримки і знищуються, адже всім громадянам міста мало б залежати на додатковому інформуванні про своє місто та його об’єкти; щоб муровані свідки минулого були впізнаваними. Але констатуємо те, що є – одні будують, інші руйнують…

Андрій Чемеринський

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13658

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652