Живий вогонь Пушикового слова

У Галицькій районній бібліотеці відбулося засідання літературної вітальні на тему «Живий вогонь Пушикового слова», присвячене 75-річчю від дня народження українського письменника, фольклориста, літературознавця, публіциста, культурно-громадського діяча. У ньому взяли участь бібліотечні працівники, співробітники Національного заповідника «Давній Галич», активні читачі.

Бібліотекарі Богдана Кривоніс та Галина Петраш пригадали основні події життя і творчості нашого земляка. Народився Степан Григорович 26 січня 1944 р. у с. Викторів Галицького району в селянській родині. Писати почав з восьмирічного віку, в 1959 р. Галицька районна газета опублікувала перший вірш. Після закінчення школи вступив у Тлумацький сільськогосподарський технікум. Трудився в колгоспі, служив в армії. Пізніше закінчив Літературний інститут ім. О. М. Горького в Москві. Працював кореспондентом Івано-Франківської обласної газети «Прикарпатська правда», був головою ради обласного клубу творчої інтелігенції, керівником літературної студії Івано-Франківського педінституту ім. В. Стефаника, першим головою Івано-Франківського крайового Товариства  української мови ім. Т. Шевченка «Просвіта».

У 1991 році захистив кандидатську дисертацію на тему: «Слово о полку Ігоревім» та слов'янська міфологія». Провадив викладацьку діяльність у Прикарпатському університеті ім. В. Стефаника, Київському національному університеті ім. Т. Шевченка. Народний депутат України (1990-1994) від Коломийського виборчого округу № 199; входив до Демократичного блоку, Народної Ради, був членом комісії з питань культури і духовного відродження, головою підкомісії національних меншин.

Степан Пушик – автор багатьох книжок поезії, прози, пісень, есеїстики. За роман «Галицька брама» та книгу «Страж-гора» удостоєний Національної премії ім. Т. Шевченка в галузі художньої літератури (1990).

Зі шкільних років записував фольклор і залишив після себе унікальну (понад 200 томів) збірку рукописів, частина яких видана книжками: народні казки «Чарівне горнятко», «Казки Підгір'я», «Золота вежа» та ін. Поетичне сприйняття світу, добре знання народної поезії, фольклористичні експедиції, журналістська праця, мандрівки синтезувалися в оригінальну прозу.

Заступник директора Галицької ЦБС по роботі з дітьми Тетяна Гусак розповіла про поетичну творчість Степана Пушика, прочитала його вірші для дітей. Співробітники Національного заповідника «Давній Галич» Любов Бойко, Марія Костик, Іван Драбчук проаналізували роман «Галицька брама», поетичні твори, історичні розвідки, легенди і міфи, записані письменником. Вони також пригадали особисті зустрічі з відомим земляком – у редакції газети чи видавництві, на науковій конференції чи просто на вулиці Івано-Франківська. Активні читачі Марія Сохан, Ніна Сегін поділилися своїми враженнями від прочитаного – повісті «Дараби пливуть у легенду», поетичної збірки «Писаний камінь», декламували вірші, розповіли про знайомство з поетом.

Любов Бойко.

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652