Митрополит Володимир Стернюк: cлужіння в підпіллі

До 112-ої річниці від дня народження Митрополита Володимира Стернюка та 30-річчя легалізації УГКЦ в Національній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулося відкриття виставки репродукцій «Володимир Стернюк – монах, єпископ, місцеблюститель Престолу Греко-Католицької Церкви». Власне, виставка представляє наукову роботу учениці Івано-Франківської католицької школи ім. Св. Василія Великого Анастасії Сеньків, котра займається в Малій академії наук дослідженням визначної постаті Митрополита.

Завідувач науково-освітнього відділу, кандидат історичних наук Андрій Стасюк розповів про нелегкий час, в який довелося жити о. Володимирові Стернюку. Українська Греко-Католицька Церква зазнавала гонінь і переслідувань. Цей трагічний шлях разом зі своєю церквою, зі своєю паствою пройшов і владика Володимир Стернюк. Присутні на заході священики о. Ігор Броновський та о. Володимир Кузюк молитвою поблагословили добру справу, котру робить учениця. Галицький декан УГКЦ о. Ігор Броновський зазначив, що коли Бог покликав нас до життя, то це не випадково – кожен має якесь завдання, яке повинен виконати. А ще люди повинні пам'ятати про тих, хто жив до нас, та бути відповідальними за долю майбутніх поколінь. Науковці заповідника, зокрема заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи, кандидат історичних наук Семен Побуцький, побажали молодій дослідниці успіхів на нелегкій науковій ниві, перемоги на всеукраїнському рівні.

Науковий керівник учениці Юлія Луцишин пригадала, як виникла ідея взятися саме за цю тему. Володимир Стернюк – мученик, який терпів страждання заради рідного народу і церкви, він вчить нас, як бути вірним до кінця. Насамкінець автор виставки репродукцій Настя Сеньків розповіла про важкий життєвий шлях Митрополита Володимира.

Народився майбутній Митрополит УГКЦ 12 лютого 1907 року в Пустомитах поблизу Львова у священичій сім’ї. Навчався в українській гімназії у Львові, а з 1921 року – в навчальному закладі Бельгії під опікою редемптористів. Там Володимир Стернюк вступив до монастиря Чину Найсвятішого Ізбавителя (ЧНІ). У 1926 році склав чернечі обіти і вступив на богословські студії, а в 1931 році висвячений на священика у храмі м. Лювен (Бельгія). По закінченні студій о. Володимир провадив місійну роботу на Волині, пізніше служив у Тернопільському монастирі Успення Пресвятої Богородиці. Під час німецької окупації о. Володимир відправляв Богослужіння в церкві Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії у Львові. В 1947 році о. В. Стернюка заарештувала радянська влада і засудила на п’ять років тюремного ув’язнення. Повернувшись з ГУЛагу, отець Володимир працює санітаром, фельдшером у Пустомитах, водночас таємно виконує душпастирську працю. Влітку 1964 року єпископ Василь Величковський хіротонізував о. Володимира Стернюка на єпископа та призначив його єпископом-помічником. Після арешту владики Василя у 1969 році відповідальність за стан Церкви перейшла на єпископа Володимира, і він провадив Божий люд у трудних катакомбних умовах до часу повернення Блаженнішого Патріарха Мирослава Івана Любачівського.

Наприкінці 80-х років відбулося відродження Української Греко-Католицької Церкви. У грудні 1989 року Митрополит Володимир пише звернення «Про лад і порядок в Українській Греко-Католицькій Церкві». У 1990 році скликав Собор, що висловився за повну легалізацію та реабілітацію УГКЦ. Спочив Митрополит Володимир Стернюк 29 жовтня 1997 року, похований у крипті собору Святого Юра у Львові.

Любов Бойко.

Експедиції

Експедиції

У 2000 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» була створена Комплексна науково-дослідна експе...

28 бер. 2011 Hits:13659

Архітектура

Галицький замок

Визначний історик, один з дослідників давнього Галича А. Петрушевич навіть вважав, що на Замковій го...

05 квіт. 2011 Hits:23426

Костел кармелітів

Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані й запустіли. Фундатором відбудови ...

02 квіт. 2011 Hits:9367

Церква Різдва Христового

Нікому з дослідників ще не поталанило встановити дати побудови церкви, хоча наукові пошуки тривають ...

02 квіт. 2011 Hits:10652